Nuttige informatie

Wat kun je zelf doen?


Bandenspanning meten
Een te lage of te hoge bandenspanning heeft een negatieve invloed op de levensduur van de banden en de wegligging van de auto, met name bij hoge snelheden. Controleer daarom maandelijks uw bandenspanning.

Bij het controleren van de spanning moeten uw banden koud zijn. Rij daarom niet meer dan 3 kilometer voordat u de spanning controleert, of laat de banden een kwartier afkoelen.
Stap 3 t/m 5 zijn van toepassing op auto's die een compressor hebben. Voor auto’s zonder compressor kunt u voor het meten van uw bandenspanning ook terecht bij Jedi of een benzinestation.

Stap 1:
In de handleiding van uw auto staat vermeld wat de optimale spanning voor uw banden is. Tevens kan deze vermeld staan aan de binnenkant van de tankklep, in de B-stijl of op de binnenzijde van het portier. Let hierbij wel op de beladingstoestand van de auto en de juiste bandenmaat.

Stap 2:
Draai het ventieldopje los.

Stap 3:
Bevestig de compressor en stel de juiste spanning in.

Stap 4:
Sluit de compressor aan op de sigarettenaansteker in de auto.

Stap 5:
Laat lucht in de band lopen totdat de juiste spanning is bereikt.

Stap 6:
Reset eventueel het bandenspanningscontrole in uw auto.


Heeft u verder nog vragen? Neem contact op met onze serviceadviseur.


Ruitensproeiervloeistof bijvullen

Gewoon water is niet voldoende om de ruiten en de koplampen van uw auto schoon te houden. Wij adviseren daarom water met ruitenreiniger.
TIP
Gebruik in de winter ruitensproeiervloeistof met antivries, ook als u verwarmbare sproeiers heeft. Bij Jedi vullen wij tijdens het onderhoud altijd uw ruitensproeiervloeistof aan welke is beveiligd tot -20 graden C. Zo hoeft u niet na te denken in de winter of u de goede vulling erin heeft zitten.


Stap 1:
Open de motorkap


Stap 2:
Zoek het reservoir voor de ruitensproeiervloeistof. Die is herkenbaar aan de blauwe dop met het ruitensproeiericoon erop.


Stap 3:

Trek de dop open aan het uitstekende lipje.


Stap 4:
Zet een trechter in de opening en giet de vloeistof erin.

Stap 5:
Vul ruitensproeiervloeistof bij tot aan de uitstekende vullijn op het reservoir en druk de dop op het reservoir stevig dicht tot u een klik voelt.
Heeft u verder nog vragen? Neem contact op met onze serviceadviseur.


Olie peilen

Een motor verbruikt olie. Dat is normaal. De hoeveelheid die de auto verbruikt, is afhankelijk van rijstijl en omstandigheden. Controleer daarom regelmatig het oliepeil, zeker voor lange ritten.
TIP
Kijk voor de benodigde oliesoort in het instructieboekje van uw auto.


NB niet alle auto’s hebben nog een peilstok, nieuwere Audi’s en VW’s hebben alleen een digitale afleesmogelijkheid voor het oliepeil…. En een waarschuwingslampje bij minimumpeil!


Stap 1:

Zet de auto op een vlakke ondergrond en laat de motor minstens 5 minuten afkoelen. Trek dan aan de motorkaphendel in de auto.


Stap 2:
Open de motorkap en zet hem vast.


Stap 3:
Haal de peilstok uit het motorblok.


Stap 4:
Maak de peilstok goed schoon.

Stap 5:
Steek de schone peilstok helemaal terug in het motorblok en haal hem er weer uit om het peil af te lezen.
Peil in vlak A : U hoeft nu geen olie bij te vullen
Peil in vlak B: U kunt eventueel olie bij vullen
Peil in vlak C: U moet olie bijvullen


Stap 6:
Vul indien nodig olie bij in de daarvoor bestemde opening.

Heeft u verder nog vragen? Neem contact op met onze serviceadviseur.


Band repareren

Met de bandenafdichtset kunnen beschadigingen aan de banden tot 4 mm doorsnede die door scherpe voorwerpen zijn veroorzaakt, veilig gedicht worden. De scherpe voorwerpen (bv. Schroef of een spijker) niet uit de band verwijderen! Nadat de band met het afdichtmiddel is gevuld, ongeveer 10 minuten nadat u weer gaat rijden, moet de bandenspanning nogmaals gecontroleerd worden. Wanneer meer dan één band van de wagen is beschadigd, deskundige hulp inschakelen. De bandenafdichtset is slechts berekend op het vullen van één band.


De bandenafdischtset voor het vullen van een band alleen dan gebruiken, als de wagen op een veilige plaats is neergezet, u met de noodzakelijke handelingen en veiligheidsmaatregelen vertrouwd bent en de juiste bandenafdichtset ter beschikking staat! In alle andere gevallen de hulp van een specialist inroepen.


Het bandenafdichtmiddel mag niet gebruikt worden:
- Bij schade aan de velg;
- Bij buitentemperatuur onder – 20 graden Celsius;
- Bij snij- of steekschade aan de band groter dan 4 mm;
- Als met zeer lage bandenspanning of lege band is gereden;
- Als de houdbaarheidsdatum op het afdichtmiddels is verlopen;
Voor verdere instructie kunt u het best uw wagendocumentatie raadplegen.


Airco gebruik

De airco-installatie van uw auto is helaas niet onderhoudsvrij. Het systeem verliest jaarlijks tot 10% aan koudemiddel. Wanneer de airco beschikt over te weinig koudemiddel ontstaat er slijtage. Een goed werkende airco betekent niet alleen een lager brandstofgebruik en comfortabel autorijden maar draagt ook bij aan de verkeersveiligheid. Concentratie en reactiesnelheid van bestuurders zijn sterk afhankelijk van de omstandigheden in de auto.

De vochtige omgeving in een airco systeem kan een bron zijn voor bacteriën, gisten en schimmels. Dit veroorzaakt vaak een muffe geur en een verhoogde kans op allergische reacties. Juist door schimmelsporen 

kunnen inzittenden last krijgen van verkoudheid, keelpijn, geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen.

U kunt zelf ook meehelpen om uw aircosysteem zo lang mogelijk in een goede conditie te houden. Zet de airco een paar kilometer voor uw bestemming uit, zodat de verdamper van de airco kan drogen, zodat er minder schimmelvorming plaats kan vinden.

Autobedrijf Jedi zorgt ervoor dat uw airco in optimale conditie blijft met behulp van speciale controle- en onderhoudsprogramma’s voor aircosystemen, uitgevoerd door onze airco-specialisten.