Klanten vertellen

Peter van IJzendoorn

“Ik weet niet eens meer precies hoe lang ik al klant ben bij Jedi, ik denk een jaar of vijftien. Voor die tijd tankten we al bij Jedi in Almere, zij waren de enigen die een 24-uurs automaat hadden. Wij hadden daar een pasje voor. Op een gegeven moment had ik voor mijn werk een grotere auto nodig, waar meer vracht in kon. Het voelde logisch om voor die Transporter naar Jedi te gaan. Destijds had ik nog te maken met de ouders van Wil-Bert en Esther. Dat contact was ook heel prettig, maar je had iets minder met ze te maken. Er was in die tijd meer personeel, dus je zag ze wel lopen, maar sprak ze minder. Dat zal ook wel met de tijdgeest te maken hebben. Het is in de loop der tijd allemaal persoonlijker geworden. Bij Jedi gaat men oprecht met de klant om. Natuurlijk moet overal geld verdiend worden, maar je voelt aan alles dat dat hier op een eerlijke manier gebeurt. Je hebt nooit het gevoel dat je pootje wordt gelicht. Laten we eerlijk zijn, dat gevoel krijg je soms bij andere dealers wel. Het is prettig dat ze met je meedenken. Dan komen ze met een oplossing waar je helemaal niet aan had gedacht. Nog een voordeel van die persoonlijke aanpak.”

Cees Barendsma

Vlak voor mijn trouwen - in mei 1978 - kocht ik een oranje Volkswagen kever voor mijn vrouw bij Dick van Essen. Hij werkte toen nog bij Van Olst in Lelystad. Toen hij naar Almere vertrok, ging ik mee. Mensen vragen zich wel eens af waarom je zo lang klant blijft bij een bedrijf. Het antwoord ligt hem in dit geval vooral in menselijkheid. Werken is een ‘people business’ en als het klikt krijg je een relatie met mensen, en dus ook met een bedrijf. Iedereen gaat tegenwoordig maar voor goedkoop, maar dat hoeft niet per se het beste te zijn. Natuurlijk moet een autobedrijf aan je verdienen; als ze dat niet doen, kunnen ze ook geen service leveren. En die service heeft Jedi. Er is overal over te praten binnen de grenzen van het redelijke. Dick was een beetje van de oude stempel, ik vind dat zijn kinderen dat in zekere zin hebben overgenomen. Dan heb ik het vooral over de persoonlijke benadering, want het ging vaak over heel andere zaken dan de auto. Je bent hier absoluut geen nummer. Een dergelijke instelling kom je waarschijnlijk eerder tegen bij familiebedrijven die weliswaar zakelijkheid hoog hebben staan, maar nog veel meer vanuit een mens-mens relatie opereren. Daar is de band met de klant nog belangrijker dan bij een zaak waar een niet-eigenaar de scepter zwaait.Je leert elkaar kennen. Ik heb Esther en Wil-Bert als kinderen meegemaakt, ik heb ze zien opgroeien. Zoiets schept ook een band. Openheid onderling werd en wordt van beide kanten erg gewaardeerd werd. Dan is er ook veel te regelen.
Het precieze aantal auto’s dat ik in de loop der jaren bij Jedi vandaan heb gehaald, voor mijzelf en mijn vrouw, sinds die oranje kever, weet ik niet. Maar het zullen er zeker meer dan vijfentwintig zijn. En ik heb geen enkele reden om ergens anders m’n heil te zoeken. Ze leveren goed werk, en daarnaast: ik mag die mensen gewoon”.

Arnaud Barendsma

“Mijn vader is een van de oudste klanten bij Jedi, dus als kleine jongen kwam ik al bij Jedi Zeewolde over de vloer. Ik herinner me dat ik altijd iets te drinken kreeg en zelf ook betrokken werd bij de gesprekken. Ik heb vanaf mijn achttiende zelf een paar jaar voor ze gewerkt; op zaterdag auto’s wassen en de werkplaats netjes en schoon houden. In die tijd maakte ik het bedrijf van de andere kant mee, als werknemer. Je merkt aan alles dat het een familiebedrijf is; het lijkt wel alsof ze het personeel ook als familie zien. Er werd goed voor iedereen gezorgd, en ze waren altijd belangstellend. De teamuitjes waren geweldig, alles was altijd super geregeld.
Toen ik zelf een auto ging kopen, was Jedi een logische keuze. Het was vertrouwd, en ik wist dat de familie van Essen betrouwbaar was. De prijs-kwaliteit verhouding is goed, en dat is veel waard. Het meest bijzondere van Jedi vind ik de manier waarop zij aan klantenbinding doen: ze kennen iedereen bij naam. Je bent geen nummer of een zak met geld. Daarin onderscheiden ze zich echt. Iedereen daar is hartelijk en er wordt de tijd voor je genomen. Ook verrassen ze je af en toe met iets extra’s: ooit kocht mijn vader een nieuwe Volkswagen Passat, die wij mochten halen in Autostadt, bij de fabriek in Duitsland. Jedi bekostigde dat uitje, super toch? Dat zijn bijzondere dingen.”

Bouke Knobbe

“Begin jaren ’80 kwam ik bij Jedi terecht. Ik had altijd Opel gereden, maar wilde overstappen naar Volkswagen. Almere was in die tijd een grote zandvlakte, met slechts 2000 inwoners. Jedi, met toen nog Dick van Essen aan het roer, was in opbouw. Er was voor de rest eigenlijk niks, dus kwam ik al snel bij hem terecht. Ik weet nog dat Wil-Bert als klein jongetje – hij zal een jaar of acht geweest zijn – op zaterdag rondliep bij het bedrijf. Ging hij auto’s rechtzetten, op zijn eigen manier, haha. Het contact was altijd hartelijk, en dat is het nog steeds. Eerst met Dick, en daarna met Wil-Bert en Esther. Maar ook met de monteurs en de mensen achter de receptie. En zeker ook met Gerrit, de chef van de werkplaats. Hij werkt al vanaf het prille begin bij Jedi.
Toen Jedi tijdelijk weg was uit Almere, heb ik het kort bij een ander autobedrijf geprobeerd. Welgeteld één keer ben ik daar geweest, ik wist niet hoe snel ik terug moest naar de familie van Essen. Zij onderscheiden zich door hun persoonlijke aanpak. Ze zien je niet als een auto met een meneer, maar als een meneer met een auto. Zo hoort het ook, maar die instelling kom je niet vaak tegen.
Mijn zus was voordat ze vorig jaar overleed, ook klant bij Jedi. Tijdens haar ziekbed werd nooit nagelaten te vragen hoe het ging. De belangstelling gaat veel verder dan de auto. Heel bijzonder is dat.
Mijn kinderen rijden inmiddels overigens ook in auto’s van Jedi. Zij voelen zich net zo thuis bij het bedrijf als ik.” “Ik ben nu een jaar of acht klant bij Jedi, en heb goede ervaringen met ze. De medewerkers zijn altijd vriendelijk en correct. Ik zou Jedi beschrijven als een open en betrouwbaar bedrijf, met een leuke uitstraling. Als je problemen hebt, zijn ze er altijd. Ook doen ze nooit moeilijk over leenauto’s: vooral als je je auto iets langer kwijt bent - bijvoorbeeld voor een APK - is dat heel handig. Ze verlenen echt goede service. Een paar jaar geleden ben ik door gladheid met mijn auto in de sloot terechtgekomen; dat hebben ze toen goed opgelost.
Je kunt merken dat het een echt familiebedrijf is: ik zie de vader van Wil-Bert en Esther nog wel eens lopen bij Jedi. Hij heeft weliswaar het stokje overgedragen, maar is volgens mij nog wel heel erg betrokken bij het bedrijf. In dat licht is het wel bijzonder dat mijn eigen ouders inmiddels ook klant zijn bij Jedi.”

Karel Snabel

“Ik mag mezelf een van de eerste klanten van Jedi noemen. Omdat er dertig jaar geleden nauwelijks iets was in Almere, kreeg ik automatisch een band met Dick van Essen. We zijn nog wel eens gaan tennissen samen. Toch is er nooit misbruik gemaakt van die relatie. Ik denk dat er nu met Wil-Bert en Esther aan het roer niets veranderd is, eigenlijk zijn ze allemaal hetzelfde in die familie; klantgericht, betrouwbaar, professioneel, en altijd vriendelijk. Het zit hen gewoon in het bloed. Dat is het voordeel van een familiebedrijf, er heerst toch een bepaalde cultuur.
Ik heb het wel eens getoetst bij andere autobedrijven. Daar kom je binnen en zit er een jochie van 24, 25 jaar met z’n benen op tafel. ‘Zeg het eens.’ Zoiets zou bij Jedi een doodzonde zijn. Ik ging altijd meteen terug naar Jedi, ik hecht aan die vertrouwdheid. Pa van Essen is vanaf de zijlijn nog wel betrokken bij het bedrijf, maar hij bemoeit zich nergens mee. Hij heeft die kinderen helemaal losgelaten. Dat doe je alleen als je weet dat ze het uitstekend doen, toch? Nee hoor, ik ga nooit meer weg bij Jedi.”

Coos Velstra

“Ik zou Autobedrijf Jedi omschrijven als een no nonsense bedrijf met kennis, dat waarmaakt wat het belooft. Mijn vader was al klant bij Van Olst, toen Dick van Essen daar werkte. Toen Van Essen Jedi in Almere begon zei hij tegen me: ‘dit wordt ooit een heel grote stad.’ Ik keek om me heen naar de zandvlakte die Almere toen was en dacht: ‘ja, ja’. Dat zijn grappige dingen.
Inmiddels heb ik de zaak van mijn vader overgenomen, en hebben we zes auto’s van Jedi rijden. Ik geloof niet dat er heel veel verschil is tussen de manier waarop Dick van Essen zaken deed en zijn kinderen dat nu doen. Misschien wordt er tegenwoordig iets meer gecommuniceerd, maar dat vraagt deze tijd ook. Vroeger was het meer: ‘maak het maar in orde’, en dan schudde je elkaar de hand. Tegenwoordig is er alleen al op het gebied van opties veel meer te bepraten.
Ik ben altijd tevreden geweest. Je wordt bij Jedi met open vizier tegemoet getreden, dat is belangrijk. Er is altijd duidelijkheid. Esther en Wil-Bert zijn geïnteresseerd. Ze Halen meteen koffie voor je en vragen hoe het gaat. Terwijl je ziet hoe druk ze het hebben. Je voelt je dan erg gewaardeerd als klant. Jedi is een geoliede machine, een professioneel en aanzienlijk groot bedrijf. Maar ze handelen nog als een kleine dorpsgarage. Dat is heel bijzonder.”